Den halvmåneformade bakelsen, även om den vanligtvis förknippas med det franska köket, tros ha sitt ursprung på 1600-talet i Wien, för att fira nederlaget av det Osmanska riket under belägringen av Wien 1683.
Enligt legenden skapade bagare i Wien, inspirerade av formen på de osmanska flaggorna, en bakelse som liknade halvmånen som en symbol för seger.
Ursprungligen kallad 'kipferl' på 1200-talet, vilket betyder halvmåne på tyska, gjordes bakverken med en rik, smörig deg liknande den som används i moderna croissanter. I början av 1800-talet introducerade den österrikiske bagaren August Zang croissanten i Frankrike. Zang öppnade ett wienskt bageri i Paris 1838, där han sålde kipferl, som snart anpassades och döptes om till 'croissanter' av fransmännen.
Med tiden förbättrade franska bagare croissantreceptet och skapade ett lättare, flagnande bakverk genom att använda mer smör och förfina lamineringsprocessen.
Medan den klassiska croissanten förblir en favorit runt om i världen, blir nytolkningar alltmer populära med variationer som hybridcroissanten och kakan, 'crookie', och blandningen mellan croissanter och donuts, 'cronut'.
Puratos lösningar kan hjälpa till att ge konsekventa resultat gång på gång, oavsett omgivande miljö. Bekämpa höga arbetstemperaturer genom att använda Mimetic, vårt alternativ till smör och margarin.
Varför inte fylla dina croissanter med våra fruktfyllningar eller gräddfyllningar?